top of page

Wat is de​ Rijopleiding In Stappen (RIS)?​

'Van autorijles naar autorijonderwijs'

Dat adviseert een speciale commissie die in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de rijscholenbranche heeft onderzocht.

Daar staat volgens de commissie tegenover dat het nieuwe systeem ervoor zorgt dat kandidaten eerder slagen. Dat blijkt uit de ervaringen van rijscholen die al experimenteren met die nieuwe manier van lesgeven en toetsen: de zogenaamde Rijopleiding in stappen (RIS). Daarbij wordt autorijles gegeven via verschillende modules.

Dit nieuwe systeem is echter niet zo nieuw als men doet vermoeden. Zelf heeft André deze opleiding al in 2008 gevolgd en al jaren in gebruik dus van experimenteren is hier geen sprake van.

Aangezien er toch meer vraag was naar de reguliere opleiding heeft deze RIS opleiding niet veel aandacht meer gehad in de benaming RIS binnen onze rijschool, maar wordt er wel op deze wijze lesgegeven.

Of het advies van de commissie Roemer zal worden ingevoerd moet later blijken als het door de kamer is besproken. Wanneer er meer duidelijkheid is vanuit het kabinet over de plannen, gaan we daar dan ook mee verder en blijft het bij onze rijschool zeker mogelijk om via de RIS je rijbewijs te gaan halen.


Wil jij nu alvast starten met de nieuwe vorm van rijonderwijs schrijf je dan in bij onze rijschool, we zullen dan samen met jou kijken wanneer je hiermee kunt gaan starten. Want deze opleiding is gewoon te volgen onder de naam RIS opleiding.


Wat is de Rijopleiding In Stappen (RIS)?

Met de Rijopleiding in Stappen (RIS) leer je autorijden in onderdelen. Dit geeft meer structuur dan een standaard rijopleiding.

RIS helpt je om in kleine, overzichtelijke stappen een bewuste en veilige bestuurder te worden.

Modules en scripts helpen je stap-voor-stap naar wat je als automobilist moet kennen, kunnen en willen.

Het praktijkboek is een hulpmiddel tijdens de rijlessen.

Je kunt vooruit werken om je beter voor te bereiden op de volgende les.

Je kunt altijd nog eens terugkijken naar wat je al behandeld hebt.

De RIS is een rijopleiding met een vast plan. Je leert stap voor stap autorijden in vier onderdelen:

De auto bedienen en beheersen.

Makkelijke acties en verkeerssituaties.

Moeilijke acties en verkeerssituaties.

Veilig en verantwoord rijden, bijvoorbeeld bij gladheid.


De opleiding bestaat uit vier praktijktoetsen. De vierde toets is het officiële praktijkexamen. Hier ben je door deze opleiding extra goed op voorbereid.

Je instructeur werkt met een speciale RIS leerling kaart en jij werkt met een RIS boek (€25,00), waarmee jij je moet voorbereiden op de volgende les. Dit vergt dan ook wel wat meer discipline van jou.

Doormiddel van jouw leskaart zie je precies hoe ver je bent met je rijopleiding. Ook staat op de kaart waar je nog aan moet werken en hoe je ervoor staat.


Hoelang duurt de RIS?

Net als bij een standaard rijopleiding verschilt het per leerling hoelang de Rijopleiding in Stappen duurt. Je doet praktijkexamen wanneer je er klaar voor bent.

bottom of page